Pagini

vineri, 4 martie 2011

Decor si costum

Vivienne Westwood - Gold
Orice om este un "creator"atunci cand vine vorba de propria imagine!

De la tatuaj la alegerea unei cravate, procesul de creatie este acelasi ... fiecare incearca prin hainele sale, prin amploare, ritm, culoare si celelalte mijloace de expresie plastica, sa-si modeleze o infatisare cat mai apropiata de idealul pe care doreste sa-l exprime in viata, corectand eventual imperfectiunile.
Sculptura nu poate exista decat cioplita in lemn sau in piatra sau turnata in bronz, pictura prinde fiinta in culoare, iar costumul il face pe om!
Prin imbracaminte (o a doua piele) omul se recreaza pe sine, in acord cu ambientul vietii sale (un al treilea invelis). Prin aceste straturi ocrotitoare si totodata expresive se produce o comunicare vizuala cu semenii, uneori chiar mai directa si mai convingatoare decat prin cuvinte.

Ca si arhitectura, mobilierul, ceramica, textilele, etc care laolalta alcatuiesc cadrul vietii omului, costumul depinde de nevoile materiale si spirituale ale societatii, in dezvoltarea sa istorica. Suferind prin purtare o uzura mai rapida, costumul se schimba cel mai repede, oglindeste cel mai prompt neincetata evolutie a civilizatiei. La fel cu toate celelalte obiecte de arta, costumul are o functie practica, una de comunicare si una estetica.
Practic, imbracamintea raspunde nevoii de aparare a corpului de intemperii (purtarea blanurilor, impermeabilelor, etc). Chiar si in tinuturile calde, vestimentatia redusa la minim nu lipseste. In acest caz, neindeplinind un rol practic, s-a invocat ca motiv pudoarea, o notiune al carui inteles a variat foarte mult in timp si spatiu (istoric si geografic).
Oamenii se imbraca in primul rand pentru a comunica, prin aspect, rolul pe care-l joaca in organizarea si ierarhia comunitatii....privesti o palarie si poti citi locul ocupat de purtator in colectivitatea din care face parte (coroana, sapca, etc). Rolul sefului de grup sau al vrajitorului, apartenenta la o anumita comunitate sau alta erau marcate prin semne grafice sau pete de culoare simbolice.

(rezumat) din Arta, stil, costum - Adina Nanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu