Pagini

miercuri, 30 octombrie 2013

Nevoia unui echilibru intre efort si recompensa


 
desen de copil
Nu este vorba de o recompensa materiala, ci de una psihologica.
Ii cer copilului sa faca un efort de atentie, dar atentie la ce? El are dreptul sa pretinda ca ceea ce i se cere sa fie nu doar pe intelesul sau, dar si in intampinarea interesului sau, a curiozitatii sale. Acest interes se formeaza prin antrenament adecvat.
De exemplu, ii dau posibilitatea sa asculte diferite compozitii muzicale, ii explic contextul lor cultural si istoric, in asa fel incat, la un anumit moment, el simte nevoia sa se intoarca la unele dintre ele; i-am creat astfel nevoia de

miercuri, 23 octombrie 2013

Tesatoria de la parter - un proiect de voluntariat care incearca sa promoveze acest brand




La Stoenesti, in apropiere de Horezu, bunica, mama, fiicele si nepoatele familiei Niculescu, una dintre ultimele familii din România care se ocupă cu creşterea viermilor de mătase, încearcă să menţină şi să readucă în actualitate un meşteşug care înainte era răspîndit în multe dintre satele ţării: ţeserea borangicului. 
Totul, începînd de la creşterea viermilor de mătase şi pînă la ţesutul pe războaie tradiţionale din lemn se face manual, în două încăperi îngesuite, unde lucrează 10 persoane.

Sursa: rgnpress.ro

Rudarii



La bunica mea, in Slatina, am vazut pentru prima data in viata un rudar ... si se pare ca lucrurile nu stau asa cum credeam eu .... 

"Un neam straniu. 
Cateva zeci de mii de oameni traind retrasi in paduri, pe langa ape, la poalele muntilor. Duc un trai simplu, aproape ancestral. Cioplitori in lemn, facatori de obiecte simple, care se foloseau si acum mii de ani. Asta e tot ce stiu sa faca: sa "ciocarteasca" lemnul. Nimic altceva. 

Barbati, femei, batrani, copii, toti scobesc in bucati albe de copac, in fiecare zi, de dimineata pana noaptea. Au o maiestrie a lemnului care nu se poate invata intr-o viata. Nici in doua. Nici in trei. Iti trebuie generatii intregi. Se mosteneste odata cu sangele. 

Toti rudarii din tinuturile Argesului si Valcei spun despre ei insisi ca au "sange vechi". "Daci, cei mai vechi romani de aici, ramasi pe vatra". Multi au in case file din carti de istorie, scrise de carturari care vorbesc despre radacinile lor. Dovezi exista si azi ... "


Sursa: formula-as.ro

5 decembrie 2019
Alte informatii gasesti aici ... https://limbaromana.org/revista/cine-sunt-rudarii/

duminică, 20 octombrie 2013